Montarea chiuvetei in baie si bucatarie – scurt ghid practic

Montarea chiuvetei in baie si bucatarie – scurt ghid practic

Sunt principalele surse de apa potabila din locuinta ta, asadar  atat chiuveta din bucatarie, cat si cea din baie trebuie montate cu multa atentie.

Chiar daca operatiunea nu este atat complicata (mai ales in cazul lavoarului), este recomandat sa nu te ocupi singur de aceasta operatiune daca nu ai cunostinte minime de instalare si uneltele portrivite.

Montarea lavoarului

Inainte sa montezi lavoarul, va trebui sa tii cont de cum relationeaza cu alt e piese de mobilier din baie si cu celelalte utilitati sanitare. Alegerea corecta a dimensiunilor este importanta ca sa nu aglomerezi spatiul.

Retine ca nu este atat de important sa ai in baie o chiuveta de suprafata mare, ci mai degraba una cu o adancime suficienta ca sa poti sa-ti speli bine mainile. Nu in ultimul rand, va trebui sa tii cont si de inaltimea persoanelor care folosesc de obicei chiuveta.

In general, lavoarul nu trebuie sa fie la o distanta mai mica de 85 cm fata de podea.

  Tipuri de suport pentru lavoar

Un lavoar este montat in perete, dar sustinut si de un suport, care poate fi de mai multe tipuri:

  • piedestal
  • consola
  • masca

Piedestalul este de departe cea mai rezistenta si estetica alegere, insa elimina posibilitatea spatiului de depozitare de sub chiuveta. In cazul in care ai o baie mica, este recomandat ca lavoarul sa fie sustinut direct de o masca.

Etapele montarii

In baie, chiuveta este asamblata inainte sa fie fixata in perete, astfel ca va trebui intai sa montezi bateria (cu tot cu cele doua furtunuri de alimentare) si sifonul pe vasul lavoarului. Pozitioneaza apoi lavoarul pe suport si pune-l pe peretele unde se afla tevile necesare.

Fa aceasta operatiune ca sa determini pozitia exacta a chiuvetei si a suportului; marcheaza cu un creion pe perete gaurile pe care urmeaza sa le dai. Poti folosi burghiul sau bormasina pentru gaurile unde urmeaza sa fie puse diblurile pe care va fi fixata chiuveta.

Monteaza chiuveta si suportul cu ajutorul suruburilor si diblurilor, apoi racordeaza furtunul flexibil al sifonului la teava de scurgere din perete, astfel incat sifonul sa ramana in forma de U.

Cu ajutorul unei chei fixe, conecteaza fiecare furtun de alimentare la robinetul corespunzator si verifica bateria ca sa te asiguri ca nu exista scurgeri. La final, poti etansa marginea chiuvetei lipita de perete cu silicon, prevenind astfel scurgerile de apa ce pot sa apara in timp.

Montarea chiuvetei in bucatarie

Chiar daca montarea chiuvetei in bucatarie nu reprezinta o lucrare mai grea, procesul este mai dificil, deoarece corpul trebuie sa fie montat inblatul bucatariei, in care se face un decupaj. Exista patru moduri de a monta vasul chiuvetei in blat:

  • montarea chiuvetei deasupra blatului – cea mai des intalnita metoda de montare, deoarece are o dificultate scazuta de executie;
  • montarea chiuvetei sub blat – este o lucrarare mai greu de facut, ce are ca rezultat o chiuveta cu marginile acoperite de blat;
  • montarea chiuvetei la acelasi nivel cu blatul – chiuveta este practic montata tot deasupra blatului, insa in marginile decupajului sunt sapate cateva santuri pentru a acomoda marginile chiuvetei;
  • chiuveta integrata in blat – aceasta nu este o metoda de montaj, cat o metoda costisitoare de productie, care presupune ca blatul si chiuveta sa fie facute din acelasi material.

Aceste diferite tipuri de montaj nu influenteaza niciun fel buna funcionare a chiuvetei. Alegerile pe care le poti face sunt in primul rand estetice si pot determina cel mult usurinta cu care cureti blatul din jurul chiuvetei.

Taierea blatului

Daca amenajezi o bucatarie de la zero, e putin probabil ca blatul sa fi venit deja cu o gaura pentru chiuveta. Astfel, primul pas in montarea chiuvetei este realizarea decupajului direct in blat.

Pozitioneaza chiuveta pe blat, in pozitie inversa (cu fundul cuvei in sus). Cu creionul, traseaza pe blat conturul chiuvetei. Atentie, insa, caci in cazul in care montezi chiuveta deasupra blatului, decupajul va trebui sa aiba o suprafata putin mai mica decat a chiuvetei.

Determina cati milimetri se afla intre buza chiuvetei si prima sina dinspre exterior si, in functie de aceasta distanta milimetrica, traseaza un chenar nou, in interiorul celui pe care l-ai trasat deja. Acest nou chenar va fi cel pe care il vei urma in taierea blatului.

Aplica gauri cu bormasina la fiecare colt al chenarului, apoi porneste de la acele gauri pentru a taia mobila. Este recomandat sa tai blatul cu ajutorul unui fierastrau pendular. Ca sa-ti faci treaba mai usoara, poti marca traseul taierii cu fasii de banda adeziva. Poti netezi marginile obtinute cu hartie abraziva.

Exista si cazuri rare in care chiuveta nu vine cu un orificiu gata facut pentru baterie, si ai posibilitatea sa alegi locul in care o vei monta. Poti realiza cu usurinta acest orificiu, folosind un burghiu si un perforator.

Fixarea chiuvetei de blat

Intai, fixeaza bateria in orificiul ei si pune silicon sau banda de etansare pe marginea chiuvetei. Fixeaza apoi clemele speciale (incluse in pachetul chiuvetei) in gaurile din sina de pe margine. Intoarce chiuveta si introdu-o in decupaj, apoi, de dedesubt, strange bine suruburile clemelor.

Conecteaza corect furtunuruile de apa calda si de apa rece ale bateriei la robinetii de coltar din perete. La final, racordeaza si sifonul la teava de scurgere. Daca dispui de o masina de spalat vase, acum poti conecta furtunul ei de scurgere la sifonul chiuvetei.

Galerie

Verificarea lucrarii

Desi dificultatea lucrarilor nu este foarte ridicata, este important sa verifici corectitudinea montajului, dar si starea componentelor. Lasa apa sa curga un timp mai indelungat si asigura-te ca nu exista nicio scurgere.

In cazul in care abia ai achizitionat chiuveta si observi deteriorari in sifon sau furtunuri, contacteaza furnizorul pentru a inlocui acele componente.

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published.