Cum se monteaza parchetul. Ghid pas cu pas pe intelesul tuturor

Cum se monteaza parchetul. Ghid pas cu pas pe intelesul tuturor

Montarea parchetului e mai simpla decat credeai, daca urmezi ghidul potrivit.

Pregatiri pentru montarea parchetului. De ce unelte si materiale ai nevoie?

Montarea parchetului este un pas esential cand vine vorba despre finisarea locuintei sau despre renovarea ei. Din fericire, noile modele de parchet pot fi montate chiar si de amatori. Cu putina indemanare, uneltele potrivite si un ghid explicit, vei vedea ca poti sa te ocupi singur de aceasta lucrare.
Asigura-te ca ai la indemana toate materialele si ustensilele necesare pentru instalarea parchetului. Iata de ce ai nevoie:

  • Materiale necesare pentru montarea parchetului: parchet triplustratificat, folie bariera de vapori, folie de polietilena expandata (PEE) sau polistiren extrudat de 3mm-5mm, silicon acrilic, sau adeziv monocomponent  silanic in cazul in care il montati lipit.
  • Unelte necesare pentru instalarea parchetului: rigla, distantiere, echer, creion, pana pentru parchet, ciocan, ferastrau electric, croseta pentru parchet, bormasina, freza pentru parchet, pieptane.

Etapele montarii parchetului

Iti vom explica, pas cu pas, etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru instalarea parchetului: 

  • Primul pas – Citirea cu atentie a instructiunilor de montaj de pe ambalajul pachetului de parchet pentru a vedea recomandarile producatorilor.
  • Evaluarea suprafetei de montare – Suprafata pe care se monteaza parchetul trebuie sa fie plana, uscata, curata si stabila. Umiditatea suprafetei nu trebuie sa depaseasca 3%. Denivelarile mai mari de 2 mm/ml trebuiesc netezite sau prelucrate.
  • Depozitarea si aclimatizarea parchetului – Parchetul triplu stratificat se aclimatizeaza inainte de montaj, in ambalajul original timp de minim 7 zile la locatie inaintea inceperii montajului. Pachetele trebuie asezate unul langa celalalt, sau suprapuse astfel incat sa se ventileze corect. Nu se vor aseza suprapus, unul peste celalalt. Temperatura aerului din incapere trebuie sa fie de minim 18°C, temperatura suprafetei solului de minim 15°C, umiditate relativa a aerului intre 40% şi 60%. In cazul parchetului laminat, depozitarea se face cu 48 de ore inainte de montare.
  • Tine cont de rosturile de dilatatie – Lasa spatii de dilatatie perimetrale de min. 1 cm sau calculeaza ca fiind egal cu 1,5 mm per ml instalat. Pardoseala din lemn nu trebuie instalata foarte aproape de pereti, alte elemente de constructive sau instalatii fixe deoarece variatiile sezoniere ale pardoselii din lemn sunt intre 30 si 60%. Parchetul trebuie sa aiba spatiu suficient pentru modificari, acesta putand sa se dilate, cat si sa se contract. Eventualele variatii dimensionale nu vor aparea la imbinarile intre placi, datorita sistemului click, dar vor aparea pe capetele exterioare.
  • Potentiale avarii – Se verifica existenta unor potentiale defecte ale placilor de parchet;
  • Montarea primelor placi de parchet de la perete – Recomandarea specialistilor este ca parchetul laminat sa fie montat paralel cu directia sursei de lumina. Se masoara incaperea pentru a stabili daca este necesara reducerea latimii pentru primul rand de placi. Se incepe montarea primului rand in coltul stang al incaperii. Laturile lambei de la primul element trebuie sa fie pozitionat pe directia peretelui, iar laturile ulucului trebuie sa fie pozitinate spre directia instalatorului.
  • Adaugarea si imbinarea placilor de parchet – Pentru a imbina placile lambele de sus se introduc in uluc si se blocheaza profilul prin apasare. Ulterior se blocheaza mecanismul de imbinare prin lovirea lui cu ciocanul de cauciuc in pareta de sus. Ultima placa din primul se taie la lungimea necesara si se ajusteaza in locul de montare. Montarea randului al doilea incepe cu placa ramasa din primul rand in cazul in care lungimea acesteia este de cel putin 20 de centimetri.
  • Montarea ultimei placi de pe rand – Ultima placa se monteaza dupa ce masuram exact portiunea pe care o avem de completat si dupa ce o taiem astfel incat sa se potriveasca exact pe suprafata respectiva.
  • Montarea plintelor – Acest pas este ultimul si presupune montarea plintelor la perete, astfel incat sa mascheze distanta de dilatare, dar si cabluri sau fire. Alegerea plintei este un aspect deosebit de important pentru a definitiva instalarea parchetului. Pentru a alege plinta potrivita unul dintre cele mai importante aspecte este rostul de dilatatie. Urmareste tabelul de mai jos pentru a stabili care este plinta cea mai potrivita pentru locuinta ta:
Latimea instalata
( ml )
Rostul de dilatatie
(X)
Rostul de dilatatie (X/2) Grosimea plintei
4 m 6 mm 3 mm 15 mm*
6 m 9 mm 5 mm 15 mm*
8 m 12 mm 6 mm 18 mm
10 m 15 mm 7 mm 22 mm
12 m 18 mm 9 mm 27 mm
15 m 22 mm 11 mm 33 mm
18 m 27 mm 13 mm 40 mm

In clipul urmator poti vedea o demonstratie a pasilor de mai sus:

Tipuri de montaj

  • Montajul flotant: Prinderea mecanica a placilor prin intermediul sistemului de imbinare dublu click. Intre sapa si parchet se instaleaza folia bariera de vapori si apoi putem opta intre folie PEE (polietilena expandata) sau un substrat din polistiren extrudat cu grosimi intre 3mm si 5mm sau pentru un substrat din placi din fibre lemnoase. Distanta maxima pe care se poate instala flotant un parchet este de 12 ml pe lungimea placii si 8 ml pe latimea acesteia
  • Montaj lipit de sapa: Utilizarea unui adeziv special pentru parchet, de preferat, un adeziv monocomponent  silanic, ce previne riscul patarii finisajului si permite instalarea de suprafete mari, fara a mai lasa rosturi de dilatatie intre camere.

ATENTIE: In cazul unei umiditati relative in sapa mai mari de 2,5 % se recomanda aplicarea in doua straturi in cruce a unei rasini cu rol de bariera de umiditate.

Galerie

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published.